Modernia kalligrafiaa tavallisella tussilla? Onnistuu!

27.3.22 15:19

Haluaisitko oppia modernia kalligrafiaa, mutta et tiedä, mistä aloittaa?

Olet ehkä katsonut opastusvideoita ja ostanutkin itsellesi tarvikkeita, kuten erilaisia kyniä, sivellintusseja, teriä ja musteita. Olet testaillut ja kokeillut, yrittänyt ihan kaikkesi, mutta lopputulos on ollut mitä on. Turhautuneena olet kenties jo luovuttanut. Ehkä olet ajatellut, ettei modernin kalligrafian oppiminen ole sinulle mahdollista.

Kuulostaako tutulta?

Tässä sinulle muutama lohdutuksen sana: modernin kalligrafian tekniikkaa ei opita ihan yhdessä yössä. Sen kanssa tullaan tutuksi ajan kanssa ja rauhassa. Virheistä opitaan ja sinnikkäästi jatketaan harjoittelua, joka päivä pieniä tuokioita kerrallaan. Kyse on siis sitkeydestä sanan varsinaisessa merkityksessä: kunhan vain jaksat jatkaa, lupaan, että kehityt. Ei tarvitse olla taiteellisesti lahjakas tai ennakkoon kauniilla käsialalla varustettu, jotta pääsisi jyvälle modernin kalligrafian saloista. Kauniiden kirjainten maailma on avoin kaikille, muistathan sen? ❤

Oikopolku moderniin kalligrafiaan? Salaisuus on faux calligraphy

Jotta saat aloittaa kalligrafiamatkasi heti, ohjaan sinut tämän blogitekstin avulla lyhyelle oikopolulle. Tämän polun kautta pääset kiinni modernin kalligrafian perusideasta. Et tarvitse edes erityisiä välineitä, riittää, että sinulla on tavallista piirustus-, kopio- tai ruutupaperia, johon voit tehdä kirjaimia lyijykynällä, tussilla tai mustekynällä.

Tällä oikopolulla hyödynnetään tekniikkaa, jonka nimi on faux calligraphy. Hieman kömpelösti suomennettuna se tarkoittaa kalligrafian ”feikkaamista”. Tällä tekniikalla saat jäljiteltyä samanlaista jälkeä, kuin moderniin kalligrafiaan tarkoitetuilla tusseilla tai terillä. Lyhyesti ja ytimekkäästi siis faux calligraphy tarkoittaa sitä, että kirjoitat ensin tekstin lyijykynällä tai tussilla, jonka jälkeen vain paksunnat ne viivat, jotka suuntautuvat alaspäin (katso esimerkki kuvasta).

IMG_20220403_170541__01_1.jpg

Ohut veto ylöspäin, paksu veto alaspäin

Modernin kalligrafian perussääntö on se, että kirjaimia kirjoittaessa / piirtäessä kynän vedot ovat eripaksuiset. Kun kynä piirtää viivaa ylöspäin, jälki on ohut, ja kun kynä piirtää viivaa alaspäin, jälki on paksu. Normaalisti, kun modernia kalligrafiaa tehdään sivellintussilla (brush pen) tai ohuen ohuella hiusterällä, paksumpi kynänjälki saadaan aikaiseksi siten, että aina piirtäessä viivaa alaspäin, kynää / terää painetaan kovempaa, ja kun viiva piirtyy ylöspäin, jälkeä kevennetään.

Mutta koska sivellintussi tai hiusterä vaatii harjoittelua, on faux calligraphy vastaus siihen, miten viivojen paksuuden vaihtelun saa tehtyä tekstiin ihan tavallisella kynällä. Lisäksi tätä tekniikkaa voi hyödyntää sellaisilla materiaaleilla, joihin ei esim. hiusterällä pysty kirjoittamaan (kuten puukyltit). Varsin hyödyllinen ja järkevä kikka siis. 👌

Sitten vain testaamaan! Oppimisen iloa!